Apariția de procese tehnologice noi, introducerea tehnicii moderne determină studierea și aplicarea în practică a unor măsuri de protecție a muncii corespunzătoare. Protecția muncii, făcând parte integrantă din procesele de producție, trebuie să se dezvolte în același ritm cu acestea.
În consecință, viitorul tehnician trebuie să fie la curent cu tot ceea ce este nou în domeniul protecției muncii, să cunoască cele mai noi metode pentru asigurarea desfășurării proceselor tehnologice fără pericolul accidentărilor sau îmbolnăvirilor profesionale.
O atenție deosebită a fost acordată legislației protecției muncii, domeniu deosebit de important, în cadrul căruia și prin care se stabilesc, se aplică și se urmăresc actele normative care prevăd măsuri menite să îmbunătățească condițiile de muncă, să prevină accidentele și îmbolnăvirile profesionale.
De asemenea, se analizează cauzele accidentelor de muncă și măsurile de prevenire a acestora și a bolilor profesionale.
Nu au fost omise problemele de microclimat, de zgomot și vibrații, protecția contra incendiilor, toxicele industriale etc.
Un loc important și-au găsit în manual problemele de igienă a muncii, care trebuie să completeze armonios activitățile de tehnica securității muncii.
După însușirea acestor cunoștințe, valabile pentru toate condițiile și locurile de muncă, se vor aborda problemele specifice unui anumit sector de activitate, de regulă la sfârșitul fiecărui capitol, în cadrul disciplinelor tehnologice.