Lucrarea de față se dorește a fi ancorată în realitățile practicii și fundamentată pe cele mai recente dezvoltări ale teoriei în domeniul monetar.
Problematica pieței de capital și a pieței în general este tratată pe larg în lucrare în ideea analizei mecanismelor utilizate în economia de piață în tranziție.
Cele două componente ale pieței financiare, piața monetară și piața de capital, sunt tratate în interdependență, cu efecte favorabile, în timp, asupra indicatorilor macroeconomici.
Accentul este pus pe studiul măsurii în care politica monetară promovată de Banca Națională a României poate influența favorabil raportul dintre cererea și oferta de pe piața de capital, în așa fel încât să se ajungă la așa-numita indiferență a investitorului, respectiv egalizarea randamentului investiției în instrumentele financiare ale celor două segmente de piață.
Unul dintre elementele centrale ale lucrării îl reprezintă analiza modalităților concrete de acțiune a politicilor monetare analizate ca un mix de politici, astfel încât piața de capital să evolueze normal.