Manualul de psihologie pentru clasa a X-a, într-o formulă nouă, îmbunătățită față de cele precedente, răspunzând cerințelor procesului de instruire modernă, este menit ca, pe parcursul anilor de liceu în care se desfășoară studiul diverselor științe sociale, să concure la formarea și modelarea gândirii autonome, pozitive și creatoare a tinerilor, în condițiile manifestării libere a personalității lor.
Manualul răspunde deopotrivă unei nevoi de cunoaștere, de asimilare a unor informații indispensabile omului contemporan, cât și exigențelor formative pe care le presupune inserarea armonioasă a individului în societate, în virtutea unor opțiuni, motivații și disponibilități de acțiune bine fundamentate.
Structura manualului corespunde unui demers sistematic și integrator de prezentare, și asimilare organică a principalelor noțiuni teoretice, și a bazelor metodologice ale psihologiei.
Universul psihicului uman se relevă astfel sub diferite fațete, fenomenele și procesele specifice fiind surprinse cu ajutorul unor noțiuni-cheie, cum sunt: senzația, percepția, reprezentarea, gândirea, limbajul, memoria, imaginația, atenția, voința, afectivitatea, motivația, activitatea, personalitatea, temperamentul, creativitatea, aptitudinea, caracterul.
Toate acestea furnizează elementele de natură să permită cunoașterea realităților psihice, precum și autocunoașterea caracteristicilor psihice proprii tinerilor în formare.
În cuprinsul manualului elevii vor identifica reperele teoretice și practice în temeiul cărora vor putea, ulterior
să-și găsească locul în sistemul relațiilor pozitive cu ceilalți, să dobândească o mai mare încredere în sine, să-și valorifice cât mai bine resursele creative și potențialul propriu, configurându-și o personalitate echilibrată și dezvoltată pe multiple planuri.
În tratarea problematicii teoretice sunt îmbinate modalitățile tradiționale de expunere didactică (definiții, explicarea termenilor, evidențierea principalelor școli și orientări în dezvoltarea psihologiei ca știință, scheme și exemplificări), cărora li se asociază metode active, stimulative pentru elevi, simulându-se situații-problemă, prin întrebări și răspunsuri ce antrenează reflecția, intuiția, capacitatea de observare și asociația de idei.
Manualul este rodul unei valorificări minuțioase a unui bogat material de studiu din câmpul psihologiei clasice, la care se adaugă referințele privind cele mai noi cuceriri teoretice, experimentale și deschiderile operate de psihologia contemporană în orizontul cunoașterii umane.
Lectura pe care prezentul manual o prilejuiește celor ce studiază psihologia în liceu este nu numai pe deplin instructivă, ci și incitantă, grație manierei directe de adresare, stilului alert și accesibilității mesajului oferit, astfel încât ea poate fi benefică atât pentru elevi cât, și pentru alte categorii de cititori interesați.
Autorii