Analizând tendințele dominante în evoluția piețelor de capital dezvoltate, în lucrare se relevă procesul de creștere a rolului investitorilor instituționali, internaționalizarea piețelor de capital, provocările globalizării piețelor de capital, apariția crizelor pe piața de capital și factorii care conduc la proliferarea și propagarea lor. De interes este problema supravegherii piețelor de capital în diferite țări, ca și preocuparea de a preveni și contracara fenomenele de segmentare a acestor piețe și de limitare a concurenței, a efectelor favorabile ce se așteaptă de la această evoluție.
O problemă importantă investigată în lucrare este generalizarea informatizării piețelor de capital. Electronizarea bursei reprezintă o realitate a zilelor noastre. Dezvoltarea tehnologică a dus, argumentează autorul, la apariția unui tip de piață bursieră care a permis atât reducerea costurilor de negociere și creșterea vitezei de execuție a ordinelor, cât și mărirea orarului de funcționare, făcând posibilă realizarea aspirației spre piața continuă.
Un spațiu important este, de asemenea, afectat piețelor de capital emergente. Aici sunt analizate, sub diverse laturi, ascensiunea piețelor de capital în formare, încercând surprinderea particularităților acestui proces în diferite țări.
Problemele creării și dezvoltării pieței de capital în România ocupă spațiul cel mai mare. Autorul relevă importanța și rolul pe care piața de capital le poate avea în finanțarea economiei reale. Sunt analizate premisele de natură organizațională, legislativă și instituțională pentru dezvoltarea și consolidarea pieței de capital în țara noastră, aspecte ale arhitecturii pieței de capital și ale reglementării pieței.