În prima parte a lucrării sunt prezentate etapele și formele integrării europene, punând accent pe componenta agricolă din cadrul sistemului instituțional european.
Partea a doua încearcă să surprindă politicile agricole europene într-o multitudine de ipostaze ce iau în considerare: schimbarea modului de subvenționare prin introducerea plăților directe; creșterea importanței fondurilor de dezvoltare rurală; sprijinirea orientării către piață și a protecției mediului; orientarea către tinerii fermieri, fermele familiale și persoanele defavorizate; orientarea către competitivitate, sustenabilitate; introducerea de noi instrumente financiare, respectiv schemele obligatorii voluntare și simplificate etc.
În partea a treia cartea prezintă rezultatele implementării politicii agricole comune din ultimul deceniu, cu accent pe realizări și deficiențe. Exemplificarea demersurilor de implementare a PAC în noile state membre s-a realizat având ca studii de caz Polonia și România, state est-europene cu profunde reminiscențe structurale din sistemul politic și economic comunist și care, pe parcursul ultimelor decenii și până la integrarea în Uniunea Europeană s-au confruntat cu probleme specifice tranziției la economia de piață.
Lucrarea este rodul colaborării unor profesori din România, Belgia și Polonia cu preocupări directe în domeniul politicilor agricole și instituțiilor europene.