Lucrarea reflectă valențele multifuncționale ale ruralului, atât prin conținut, cât și prin modul de structurare a cărții. Concepută în patru părți distincte (Economia rurală – știință teoretică și aplicativă (I), Economia agriculturii (sectorul primar) (II), Economia agroalimentară (sectorul secundar) (III), Economie rurală nonagricolă (IV)), cartea încearcă să surprindă economia rurală într-o multitudine de ipostaze: sursă a creșterii economice, factor esențial al bunăstării oamenilor, activitate importantă în cadrul politicilor de dezvoltare rurală și mod de viață specific civilizației rurale.
Autorul prezintă problemele complexe ale economiei rurale, atât la nivelul agriculturii, cât și la nivelul economiei agroalimentare și economiei nonagricole. Prezentarea acestor sectoare într-o lucrare unitară este necesară întrucât relațiile dintre agricultură și celelalte ramuri nu sunt numai de ordin formal, ci ele privesc aspectele economice și sociale esențiale ale vieții economice în ansamblul ei.
Problematica dobândește o semnificație deosebită în contextul României, care de-a lungul a trei decenii a trecut de la o economie rurală centralizată, axată în special pe colectivizare și întreprinderi agricole și agroalimentare de stat, la o economie de piață care necesită o continuă adaptare la realitățile europene.
Prof. Philippe Lebailly
Departamentul de Economie și Dezvoltare rurală
Gembloux Agro-Bio Tech
Universitatea din Liège