Lucrarea are un caracter de manual complementar, fiind un adjuvant de certă utilitate, pentru studenți, în cadrul eforturilor care se impun pentru însușirea cât mai temeinică – sub aspect teoretic și practic a întregii problematici care face obiectul predării și seminarizării cursului de „Analiză economico-financiară“.
Investigarea pe baze științifice a activității economico-financiare a întreprinderilor presupune, ca o condiție sine qua non, însușirea în prealabil a „Bazelor teoretico-metogologice ale analizei economico-financiare“, întreaga problematică specifică acestui domeniu regăsindu-se, sistematizată și detaliată, în prima parte a manualului.
În părțile a II-a și a III-a ale manualului – care are un caracter practic, aplicativ – au fost inserate două categorii de probleme de analiză economico-financiară: a. de tip factorial și testativ rezolvate model, pe baze științifice; b. de tip factorial și testativ care vor fi rezolvate de către studenți după modelele exemplificate mai înainte.
Atât pe plan teoretic cât și practic, abordarea sistemică, relevarea mecanismelor factoriale și a conexiunilor cauzale „intime“ ale fenomenelor economico-financiare conferă manualului un rol de neînlocuit în formarea unei gândiri economice corecte și competente a viitorilor specialiști – ca economiști, în sporirea capacității acestora de a înțelege mai bine complexitatea și dialectica fenomenelor economico-financiare, de a stabili în ultimă instanță posibilitățile cele mai adecvate în vederea ridicării eficienței întregii activități economico-financiare pe o treaptă superioară, competitivă, în contextul dezvoltării durabile.