Dominat de principii politico-juridice precum: prevenirea, precauția, „poluatorul plătește”, corectarea cu prioritate la sursă a poluărilor care îi conferă unitate și finalitate, dreptul comunitar al mediului se manifestă deopotrivă ca un factor de promovare a dezvoltării durabile și de accentuare a integrării statelor membre (problemele ecologice fiind, prin natura lor, transfrontaliere și chiar globale).
Pentru țările din Europa Centrală și de Est, care au aderat recent la Uniunea Europeană sau sunt pe cale de a o face, asimilarea Acquis-ului comunitar de mediu reprezintă una din marile provocări ale integrării, deosebit de dificile și de costisitoare (de altfel, marea majoritate a statelor candidate au închis, printre ultimele capitole de negociere, pe cel privind protecția mediului). În plan juridic asimilarea dreptului comunitar al mediului de către drepturile naționale generează multiple implicații și evoluții, cu mutații inclusiv la nivelul doctrinei și jurisprudenței.
Valorificând și experiența aferentă pregătirii României de aderare la UE, prezentăm cititorilor un volum care își propune să releve temele majore ale problematicii acțiunii juridice comunitare în domeniu.