Ieri, în anticamera Uniunii Europene, astăzi membră a Uniunii, România a început din 2006 să aplice standardele internaționale de contabilitate (IAS-IFRS), care vizează instituțiile financiar-bancare. Avem convingerea că procesul de aplicare a referențialului contabil internațional se va extinde simțitor în anii 2007-2010, cu predilecție la grupuri și societăți cotate. Este motivul pentru care întâmpinăm acest proces prin elaborarea și publicarea lucrării „Contabilitate consolidată: o abordare europeană și internațională”.
Scenariul lucrării cuprinde, în mod esențial, elemente reglementare, metodologice și, mai ales, cazuri practice. La acestea se adaugă câteva aspecte teoretice, dintre care un excurs de la grupările de întreprinderi, pentru aprofundarea judecăților de valoare referitoare la „fair value” (modelul de evaluare bazat pe valoarea justă), și alte dimensiuni ale procesului de punere în aplicare a activității de consolidare, din rândul cărora nu lipsesc considerațiile implicate de auditul consolidării.
Cititorii vor găsi în cartea noastră un ansamblu de metode, tehnici, procedee și suporturi utilizate de grupurile de societăți, ca și explicarea termenilor folosiți în diversele lucrări practice. Altfel spus, sperăm noi, o încercare de „vademecum” al consolidării.
Autorii