Acest volum reprezintă o culegere, realizată de autor, la încheierea unei activități universitare de 48 de ani și depășirea pragului de 70 de ani de viață. Autorul a selecționat 8 grupe de teme – fragmente din opera sa științifică –, care ar putea prezenta o anumită utilitate, îndeosebi pentru formarea specialiștilor și activitatea tinerilor cercetători. Desigur, importanța acordată de autor temelor selectate este relativă. Timpul s‑ar putea să evidențieze că alte teme realizate de autor ar avea o însemnătate mai mare.
Volumul “Fapte și idei economice” include teme atât cu caracter preponderent de istorie economică, cât și cu caracter preponderent de teorie economică. Se pare că lucrările aparținând celor două orientări ar putea avea un ecou mai îndepărtat, fiind, deci, mai mult timp utile pentru susținerea și realizarea unor interese economice ale românilor. Dar, și în această privință, timpul va fi cel care va confirma sau va infirma selecția realizată de autor.
În legătură cu structura de ansamblu a acestui volum s‑ar putea face remarca: de ce numai primul grup de teme include rezultate ale activității desfășurate de autor înainte de ’89? La o asemenea observație aș răspunde printr‑o mărturisire. Am optat pentru a lucra la disciplina economie politică încă din ultimul an de facultate (când am fost încadrat preparator) din interes și pasiune pentru această știință. Însă, până în decembrie ’89, am trăit drama multor intelectuali a căror activitate a fost distorsionată și risipită, prin orientările impuse de conducerea PCR. Pentru mine, această dramă a avut și două efecte pozitive: pe de o parte, m‑a ajutat să mă eliberez de multe dogme ale marxim‑leninismului, ajungând să exprim deschis unele critici în acest sens; pe de altă parte, m‑a convins că economia politică trebuie să fie o știință nu partinică, ci națională, deci care să slujească și interesele României. Tocmai plecând de la cele două mari învățăminte, după decembrie ’89, deși cu puteri descrescânde, am desfășurat o activitate de cercetare și publicistică cu mult mai bogată decât anterior. Poate am recuperat ceva din ceea ce n‑am reușit să fac, ca economist român, în perioada socialistă.
Autorul