Lucrarea este construită pe cele trei modalități de manifestare a finanțelor corporative: ca teorie, ca politică (opțiune) și ca practică financiară. Elementele comune ale celor trei părți sunt căutarea și fundamentarea rentabilității normale la nivelul de risc al plasamentului de capital în portofolii de valori mobiliare. Aceasta se compară cu rentabilitatea obținută sau estimată că se va obține din exploatarea capitalurilor investite. Se va putea măsura, astfel, creșterea valorii investiției de capital.
Pentru buna înțelegere a acestei problematici, în capitolul 1 se dezvoltă funcțiile și rolul pieței financiare în economia de piață; modalitățile de transfer al capitalurilor, organizarea pieței românești de capital, mecanismul cursului bursier. Capitolele 2-5 analizează rentabilitatea și riscul valorilor mobiliare, gestiunea eficientă a portofoliilor și modelele de evaluare a activelor financiare, inclusiv în mediul probabilistic. Capitolele 6 și 7 sunt dedicate analizei eficienței pieței financiare și finanțelor comportamentale în comparație cu finanțele tradiționale.
În sfârșit, capitolele 8-10 tratează piața contractelor la termen necondiționat (forwards, futures și swaps), la termen condiționat (opțiuni), precum și elementele concrete ale strategiilor de management de portofoliu. Capitolul 10 este un capitol integrator al construirii portofoliilor care să asigure rentabilitatea maximă la un nivel de risc asumat și care să corespundă nevoilor și preferințelor investitorilor.