Lucrarea nu ar fi putut să apară fără aportul marilor profesori care au îmbogățit cultura economică românească și al specialiștilor care au depus un efort susținut pentru clarificarea unor aspecte privind evaluarea activelor instituțiilor publice și amortizarea acestora, a regulilor privind execuția veniturilor și a cheltuielilor publice, a normelor privind controlul și auditul instituțiilor publice etc., cărora autorul le datorează considerație și respect.
Confruntată cu mediul economic în care raporturile sociale sunt mișcătoare, contabilitatea publică se prezintă într-o situație din ce în ce mai dificilă pentru a răspunde tuturor funcțiilor care-i sunt atribuite: mijloc juridic de probă, instrument de control, instrument economic de gestiune, element de arbitraj între diferite părți. Contabilitatea publică este, de asemenea, și un fenomen social traversat de contradicțiile societății și a devenit o miză pentru diferiți protagoniști sociali, fiecare încercând să profite în funcție de interesele sale.
Prima ediție a lucrării Gestiunea financiară a instituțiilor publice, apărută la prestigioasa Editură Economică în anul 2004, a fost apreciată de Asociația Generală a Economiștilor din România, fiindu-i acordat Premiul pentru „Cea mai reușită sinteză de specialitate în ramura economiei publice”. Sper ca ediția a doua îmbunătățită și adăugită să se bucure, în continuare, de aprecierea specialiștilor și a practicienilor din entitățile publice.
Conf. univ. dr. Costantin Roman
expert contabil