Informațiile contabile de calitate pe care autoarea le furnizează în cadrul lucrării, inclusiv în cazul operațiilor pentru care nu sunt stabilite soluții practice explicite, sunt în concordanță deplină cu litera și spiritul reglementărilor și conceptelor contabile naționale și a celor internaționale, adoptate de normalizatorii români. În aceste condiții sunt create premise certe în ceea ce privește elaborarea sau îmbunătățirea, după caz, a politicilor contabile referitoare la capitaluri și active imobilizate și circulante, inclusiv pentru operațiunile specifice pe care acestea le ocazionează cu prilejul reflectării lor în situațiile financiare anuale.
În legătură cu acest aspect se apreciază, de asemenea, reliefarea relației directe existentă între contabilitatea curentă și bilanț, precum și alte componente ale situațiilor financiare anuale. Astfel, sunt precizate modalitățile de determinare a valorii tuturor elementelor bilanțului fie prin cumularea soldurilor de la mai multe conturi, fie prin utilizarea soldului aferent unui singur cont.
Alt aspect important îl constituie atenția suplimentară acordată de autoare prezentării și explicării detaliate a operațiunilor de noutate pe care le-au adoptat normalizatorii contabili români din conținutul directivelor europene, dintre care se exemplifică doar cele oglindite în următoarele conturi: Active necorporale și corporale de exploatare și evaluare a resurselor minerale; Investiții imobiliare; Active biologice productive; Produse agricole; Active biologice de natura stocurilor etc.
În altă ordine de idei, se subliniază că ordinea prezentării conturilor și a problemelor pe care acestea le generează este benefică pentru urmărirea și înțelegerea cu ușurință a problemelor abordate în lucrare, în sensul că s-a avut în vedere succesiunea claselor și grupelor de conturi în care se încadrează. Pe de altă parte, s-a scos în evidență, în mod justificat, că fiecare cont examinat este atât furnizor de informații, cât și instrument (procedeu) specific științei contabilității.
Prof. univ. dr. Adriana Tiron-Tudor
Cluj-Napoca
Prof. univ. dr. Constantin Staicu
Craiova