Lucrarea investighează întreprinderile mici și mijlocii din România în ceea ce privește stadiul integrării managementului riscului și a atitudinii față de implementarea managementului riscului, în vederea dezvoltării unui abordări structurate privind implementarea managementului riscului.
Acest studiu a utilizat un chestionar ca parte integrantă a unui sondaj descriptiv, unitatea de analiză fiind reprezentanții IMM-urilor din România. Rezultatele sondajului au fost analizate cu ajutorul metodelor statistice descriptive și a modelării ecuațiilor structurale bazate pe metoda celor mai mici pătrate parțiale (engl. Partial Least Squares Structural Equation Modeling – PLS-SEM).
Rezultatele au indicat faptul că amploarea utilizării instrumentelor de identificare, evaluare și tratare a riscurilor influențează direct și pozitiv stadiul integrării managementului riscului în procesul decizional al IMM-urilor. De asemenea, același tipar de relație a fost identificat între măsura utilizării tehnicilor de identificare a riscurilor și analizelor de evaluare a riscurilor, precum și între analizele de evaluare a riscurilor și metodele de tratare a riscurilor. Pe lângă acestea, a fost determinată și existența unui efect direct a perceperii relevanței provocărilor și etapelor implementării managementului riscului asupra atitudinii IMM-urilor privind implementarea. Importanța percepută a etapelor necesare implementării managementului riscului mediază complet relația dintre perceperea importanței beneficiilor implementării managementului riscului și atitudinea IMM-urilor românești față de implementarea unui astfel de sistem.