Apariția acestui manual de „Economie europeană“ are o dublă motivație.
Prima dintre ele ține de o anume presiune specifică agendei de pregătire semestrială a studenților, finalizarea participării acestora la cursuri și seminarii însemnând trecerea unei probe de atestare a abilităților însușite în înțelegerea unei problematici specifice. Evident este că trebuie respectată o cutumă universitară ca studenții să aibă la dispoziție o bază relativ sistematizată de idei, sub forma, eventual, a unor note de curs, care constituie – se speră – suportul minimal pentru studiul individual.
Acest obiectiv ne-a determinat să publicăm suportul de curs pentru disciplina „Economie europeană“ într-o formulă preliminară, chiar cu riscul de a provoca excesiv schematismul. Credem că veți fi de acord că prezentarea sinoptică oferă, în cele din urmă, posibilitatea detașării viziunii care ne este proprie, proiectează înțelegerea în mod precis asupra elementelor distinctive ale modelului, facilitează – în maniera dicționarelor explicative – orientarea, printre reperele teoretice, de natură tipologică, oricărui cititor interesat.
În plus, abordarea sinoptică evidențiază cu deosebire, ajutată și de metoda comparativă, conexiunile modelului, atât între componentele sale funcționale, cât și între acestea și cadrul referențial, de natură globală. Fără îndoială, în acest fel apar mai limpede tendințele, culoarele de pertinență în evoluții, perspectivele, palierele unde pot fi testate soluțiile sau zonele unde trebuie urmărite efectele.
Cea de-a doua motivație a apariției în această formulă a cursului de „Economie europeană“ reprezintă o formă a datoriei noastre de a reflecta la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Este îndeobște recunoscut faptul că nevoia de a fi concordant cu realitatea înseamnă înainte de toate să înțelegi mersul vremurilor. A fi în realitate constituie prin definiție o stare de cunoaștere a mediului în care evoluezi, a problemei pe care trebuie să o rezolvi, a calității soluției pe care o adopți, a satisfacției pentru ceea ce creezi. Economia europeană constituie pentru noi, ca români, o țintă către care trebuie să ne catapultăm în cunoștință de cauză.
Cursul nostru se referă la o formulă de aproximare a globalizării, care este economia europeană, în procesul complex al dezvoltării Uniunii Europene.
Autorii