Procesele economice se desfășoară în timp, în general cheltuielile se efectuează într-o anumită perioadă de timp, iar rezultatele se obțin în alte perioade de timp. Conform teoriei economice a factorului timp, aceeași sumă de bani obținută în perioade diferite de timp are o altă valoare economică, o sumă este cu atât mai importantă cu cât se obține mai repede, deoarece se creează posibilitatea refolosirii ei într-o activitate profitabilă, banii respectivi fructificându-se, multiplicându-se.
In acest context apare tot mai mult necesitatea folosirii în analiza și evaluarea proiectelor economice a tehnicii actualizării prin care se asigură comparabilitatea la un moment dat - trecut, prezent sau viitor - a unor sume ce se cheltuiesc/obțin în perioade diferite de timp. Această tehnică de actualizare stă la baza elaborării multor proiecte economice - studii de fezabilitate, evaluarea patrimoniului societăților comerciale - sau la fundamentarea unor decizii economico-financiare - calculul cotelor anuale de amortizare, achiziționarea și înlocuirea utilajelor, stabilirea sumelor anuale sau lunare ce trebuie plătite în cazul unor credite etc.
Necesitatea acestei lucrări este impusă de practica economică și financiară, ea venind în sprijinul studenților, instituțiilor care elaborează și analizează proiecte economice, instituțiilor financiar-bancare, întreprinzătorilor particulari etc.
Cartea prezintă și o serie de formule, domenii de utilizare, exemple practice, tabelele putând fi folosite și pentru alte scopuri similare decât cele prezentate aici. De aceea, lucrarea are două părți, una în care se vor prezenta ilustrări aplicative generale pentru relațiile prezentate în tabele, și alta în care se prezintă tabelele de compunere și discontare.