Obiectivele de investiții au la baza proiectării lor o concepție care trebuie să țină cont de un număr mare de factori de natură tehnică, economică și legislativă.
Rezolvarea armonioasă în faza de proiectare a tuturor aspectelor impuse de acești factori impune desfășurarea unei activități complexe care se face prin participarea specialiștilor din domenii diferite. Obținerea de profit este scopul activității oricărui sistem tehnico-economic, deci una dintre problemele principale care trebuie rezolvate cu ocazia proiectării obiectivului de investiții este aceea de a dota și organiza sistemul tehnico-economic cu utilaje, echipamente și dotări specifice procesului de producție, de a organiza și dimensiona subsistemele componente, ținând cont și de celelalte sisteme tehnico-economice existente. Proiectarea construcțiilor, instalațiilor și căilor de acces aferente sistemului tehnico-economic se constituie ca o parte din activitatea de proiectare a obiectivului de investiții. Numai prin cunoașterea conexiunilor dintre componentele subsistemului tehnico-economic și dintre acesta și mediul exogen, de către arhitect, inginer, se vor putea rezolva problemele funcționale și constructive ale obiectivului de investiții.
Răspunzând acestor cerințe, lucrarea de față completează alte materiale de specialitate din domeniu, cum sunt: Proiectarea sistemelor tehnico-economice, Proiectarea obiectivelor de investiții, Investiții. Totodată, pune la dispoziția specialiștilor care își desfășoară activitatea la granița dintre tehnic și economic un caz practic care-i va ajuta în aprofundarea metodelor și a tehnicilor specifice concepției obiectivelor de investiții.
Autoarea are meritul de a aborda într-un mod unitar și practic aspecte privind proiectarea unui obiectiv de investiții, parcurgând toate etapele aferente acesteia.
Lucrarea are menirea de a contribui la formarea competențelor de auto-instruire, a unui tip de personalitate adaptabil la schimbare și apt de a o înțelege.
Prof. univ. dr. Ion Vasilescu