Manualul „Finanțele agenților economici“ este astfel conceput și elaborat încât tratează sintetic o gamă largă de probleme, cu care se confruntă în practică fiecare economist, cum ar fi: necesitatea, conținutul economic și funcțiile finanțelor; sistemul și instituțiile cu atribuții financiar-bancare; mecanismul financiar-bancar; politica financiară; elemente teoretice de bază privind finanțele și activitatea financiară a agenților economici; capitalurile agenților economici; investițiile, finanțarea și amortizarea lor; gestiunea activelor și pasivelor circulante; gestiunea trezoreriei agentului economic; rezultatele financiare ale agentului economic; previziunea financiară și echilibrul financiar al agentului economic; ratele financiare – mijloc de analiză și de stabilire a diagnosticului financiar; aplicații practice privind finanțele agenților economici. De asemenea, se examinează veniturile bugetului de stat din impozite directe și indirecte, cheltuielile bugetare, bugetul de stat, asigurările sociale, asigurările sociale pentru sănătate, asigurările de persoane, de bunuri și de răspundere civilă, împrumuturile de stat interne și externe, datoria publică internă și externă, activitatea Casei de Economii și Consemnațiuni. Se mai examinează geneza, evoluția și formele banilor, necesitatea și funcțiile banilor, emisiunea și retragerea banilor din arterele circulației, efectuarea operațiunilor cu numerar la agenții economici și instituții, formele și instrumentele decontărilor fără numerar, capacitatea de plată, solvabilitatea, lichiditatea și bonitatea financiară.
În manual este rezervat un loc important tratării creditului bancar (natura economică și rolul creditului bancar, principiile și funcțiile lui, obiectele, formele creditului, creditarea activității curente și a investițiilor, disciplina de credite).
Urmând cursul logic al tematicii, în manual se acordă atenția cuvenită tratării conceptului și tipurilor de inflație, indicatorilor și indicilor de comensurare a inflației; de asemenea, se examinează cauzele și consecințele economico-sociale ale inflației, precum și măsurile antiinflaționiste.
Pe parcursul manualului ne-am străduit să lămurim noțiunile, categoriile financiare și bancare, să explicăm conceptele, să prezentăm definiții și exemple clare, sugestive și ușor accesibile.
Pentru a ușura înțelegerea problemelor financiare și bancare, în manual am prezentat mai multe criterii de clasificare a materiei, tabele, scheme și diagrame. De asemenea, s-au prezentat aplicații practice privind finanțele agenților economici.
Autorii