„If risk management is an extension of human nature...” este începutul frazei lui H.F. Kloman care deschide lista dezastrelor din sec. al XX-lea. Astăzi, vechilor provocări li se suprapun altele: crize sanitare, secete, migrații, creșteri de prețuri, lipsa unor produse etc. care au condus la noi, frecvente și diverse riscuri. Majoritatea au afectat nu doar întregi corpuri profesionale din învățământ, armată, sănătate, administrație etc. ci însuși omul la nivel familial.
În 1979 D. Kahneman (Premiul Nobel, 2002) și A. Tversky publicau „teoria perspectivei” prin care demonstrau că, în fața riscului, frica de pierdere depășește deseori speranța de câștig. Astfel, în condiții de restricții, discriminare, abuz de putere etc. oamenii au reușit să găsească soluții pentru asigurarea nevoilor de bază - hrana, combustibilul, tratamentul etc. Incertitudinile socioeconomice din prezent amintesc de înseși originile riscului, împinse de Kloman până la omul preistoric care, deși înconjurat de pericole, trebuia să-și procure resursele necesare. D. Barlow credea că supraviețuirea omului s-a datorat tocmai acestui impuls instinctiv de apărare împotriva riscurilor din existența sa incertă. Asemenea idei optimiste nu sunt des mediatizate astăzi, însă există constant anunțuri asupra unui viitor sumbru ce va veni cu alte conflicte militare, crize climatice, creșteri de taxe, atacuri cibernetice sau de altă natură.
Acest volum atrage atenția asupra unui lucru important: dacă „nimic nu este prea mare pentru a se prăbuși” (Kloman), orice trebuie luat în considerare pentru a reuși! Pornind de la prezentarea critică a unui larg cadru teoretic privind riscurile, bazat pe numeroase referințe, și prin utilizarea în cercetarea empirică a diverselor metode și tehnici (SLR, analiza datelor, studiul de caz, SWOT, cercetarea statistică prin sondaj, interviul focus-grup, evaluarea CSF prin metoda AHP etc.) lucrarea propune bune practici și modele conceptuale ERM. Prin subiectul de studiu, cartea se numără, poate, printre singurele din țară. Cu speranța că va fi un instrument util de gestionare a riscurilor, volumul se adresează oricărui lector interesat: consultanți de risc, manageri, cercetători, funcționari, studenți ș.a. dar mai ales tuturor celor care văd riscul ca oportunitate pentru a putea lua cea mai bună decizie în vederea îndeplinirii acelor obiective reale, oneste și care să contribuie din plin la bunăstarea societății.
Autorul