Lucrarea evidențiază contribuția funcțiunii de resurse umane la ameliorarea performanței organizaționale. Cartea este structurată pe șase capitole:
Primul capitol propune observarea diferitelor elemente care contribuie la definirea identității științifice a turismului.
În capitolul al doilea se realizează o sumară retrospectivă a evoluției, de la turismul clasic la industria turismului. Se pune în evidență faptul că una dintre cele mai eficiente forme de organizare a întreprinderilor din prezent este rețeaua.
Capitolul al treilea evidențiază relația dintre managementul resurselor umane și performanța organizațională, pe de o parte, iar pe de altă parte, combinația structurală, culturală și climatul social din cadrul societăților de turism balnear din România.
Cel de-al patrulea capitol propune o examinare a unor lucrări reprezentative ale literaturii în domeniul strategic al resurselor umane, pentru o restructurare și o îmbunătățire a cunoștințelor teoretice, pentru o mai bună poziționare a cercetătorului din perspectiva exigențelor lucrării.
Capitolul al cincilea abordează probleme majore ale turismului de actualitate: responsabilitățile resursei umane în condițiile unei dezvoltări sustenabile a turismului (specificul locurilor de muncă și al competențelor, productivitatea muncii, penuria de competențe și factori determinanți etc.).
Capitolul final își propune o abordare succintă dar sugestivă a situației actuale a turismului balnear din România, locul și organizarea turismului, politici și programe pentru turism, statistici, evaluare economică.