Gestiunea activității unei organizații de orice tip implică realizarea unui proces decizional a cărui complexitate este determinată de nivelul ierarhic pe care se situează factorul uman responsabil și de necesitatea de documentare și fundamentare a deciziei respective.
Costurile reprezintă un element-cheie în conducerea sistemelor economice. Determinarea și analiza lor în vederea eficientizării performanțelor decizionale au constituit preocupări continue atât în domeniul cercetării științifice, cât și în practica economică.
În acest context, acum câțiva ani aveam să inițiez un studiu care viza, pe de o parte, metodele de gestiune a costurilor unei organizații, tendințele de evoluție și eforturile de perfecționare înregistrate în această direcție, iar pe de altă parte, posibilitățile de utilizare eficientă în procesul decizional a informațiilor privind costurile. Astfel, atenția a fost focalizată pe un sistem de gestiune relativ nou în acel moment, ale cărui prezentare și utilizare se regăseau în special în literatura de specialitate și în practica economică străină occidentală – sistemul ABC/ABM (Activity Based Costing/Activity Based Management).
În final a rezultat această lucrare, care reprezintă o încercare de a sintetiza și de a integra descrierea metodei ABC/ABM, prezentarea unor elemente de ordin practic, prin care a fost argumentat interesul pentru metodologia ABC, posibilități de analiză a informațiilor despre costuri astfel furnizate și propunerea unei variante de modelare a unui subsistem informațional (și a nucleului acestuia - subsistemul informatic) de determinare a costurilor pornind de la activitățile desfășurate într-o organizație.
În economia românească au apărut, nu de multă vreme, implementări ale acestui sistem ABC, care reflectă și confirmă eforturile permanente ale agenților economici orientate spre optimizarea rezultatelor.
Autoarea