Această carte concepe controllingul ca pe o profesie. Este împărțită în capitole și paragrafe și explică:
- condițiile contextuale pentru management și controlling (cap. 1);
- esența, obiectivele, profilul ocupațional și procesul controllingului profesional (cap. 2);
- domeniile și modul de lucru (cap. 3 până la cap. 7);
- organizarea (cap. 8);
- implementarea controllingului (cap. 9);
- tendințe de dezvoltare în întreprindere (cap. 10).
În loc să se piardă într-o enumerare a metodelor aplicabile în controlling, lucrarea reprezintă rezultatul unui demers conturat și permanent îmbunătățit, de-a lungul deceniilor de activitate de cercetare, predare, practică și a unui dialog repetat între aceste lumi ale învățării și experienței. De asemenea, sunt explicate condițiile concrete de implementare a controllingului, deoarece acesta nu va putea acționa cu același succes în orice întreprindere și în orice moment.
Cartea prezintă preponderent cum poate fi practicat cu succes controllingul durabil, datorită profesionalizării acestuia și mai puțin tot ceea ce ar trebui să știe controllerii. Tocmai de aceea este posibil ca o materie cu un conținut atât de cuprinzător cum este controllingul să fie prezentată relativ succint și concentrat.
Lucrarea este adaptată predării în cadrul studiilor universitare și de master din universități și institute de științe aplicate. Premisa de lucru o constituie cunoștințele prealabile ale studenților în materie de economie a întreprinderii, contabilitate primară și contabilitate financiară, calculația costurilor, finanțare și investiții.