Ordinea capitolelor în lucrare este cea parcursă de student din ziua începerii căutării unui titlu de lucrare până în momentul ieșirii din sala de examen în care a susținut lucrarea.
Primul capitol, „Introducere“, analizează modul în care trebuie abordate domeniul și titlul lucrării, obiectivele urmărite prin efectuarea lucrării și relațiile cu facultatea și conducătorul științific, numit de Consiliul profesoral.
Cel de-al doilea capitol, „Documentarea“, propune câteva căi de informare, colectare și prelucrare de date specifice temei lucrării. Aici se au în vedere zonele științifico-teritoriale și practic aplicative, în documentarea necesară subiectului ales, dar și interdependențele dintre aceste zone.
„Redactarea“, următorul capitol, poate și cel mai important, oferă un spațiu, dens și deschis, formei și conținutului lucrării de executat. Începem cu alegerea cuvintelor, punctuației, propoziției și topicii frazei și continuăm cu logica redactării conținutului lucrării de diplomă, dar și a accesoriilor acesteia. În acest fel oferim un suport pentru decelarea redactării, la care adăugarea abilităților studentului și profesionalismul conducătorului științific pot asigura, cu siguranță, succesul redactării.
Penultimul capitol, „Pregătirea pentru susținerea orală a lucrării de diplomă“, are în vedere întocmirea unui „rezumat-scenariu“ al expunerii orale, realizarea unor exerciții de expunere orală a rezumatului și un set de reguli, mai puțin cunoscute, privind expunerea orală, specifice unor asemenea lucrări.
„Susținerea lucrării în prezența comisiei de examinare“ ultimul capitol din lucrare, dar și ultima probă a examenului de diplomă, vizează numai recomandările care asigură coerența și logica expunerii, reacția la întrebările puse și reușita desfășurării dialogului inițiat de membrii comisiei de examinare.
Autorii