În cadrul guvernării noastre politizate nu există frica de a realiza prost un program, ci frica de a nu ieși un scandal pe care să-l preia presa. La noi, mai bine lauzi starea actuală decât să exprimi o părere nouă, iar în condițiile în care totuși ideea este aprobată de conducătorul conducătorului, aceasta moare pe drum și nu mai ajunge în program. Mulți conducători se simt amenințați de o idee nouă pe care ei nu sunt capabili să o gândească; le este frică să nu li se strice imaginea și atunci sugrumă nu numai ideea, ci și persoana care a avut-o.
Accentul pus astăzi pe respectarea procesului reglementat smulge resurse din preocupările reale, adică din deservirea contribuabilului. Se cheltuiesc miliarde plătind salariați care conduc, verifică și investighează pe alții. Sigur că nu toți acești bani se risipesc, dar pentru restul risipei plătește contribuabilul, pentru că aceste controale dese risipesc din timpul salariaților. Ca atare, reglementările desemnate să facă bani de fapt îi risipesc.
În mod normal, omenesc, dacă salariații locali, de exemplu, ajung la concluzia că bunul-simț este riscant și că această creativitate este periculoasă, că scopul salariatului este să nu se abată de la reglementări, atunci nu va mai îndrăzni să inoveze. Nu trebuie însă să uităm că, prin natura lor, inovațiile necesită abateri de la procedura standard, dar abaterile atrag după sine represiuni. De aceea rezultatul este teama și resemnarea, iar salariatul are o „atitudine guvernamentală“.
Din cele expuse mai sus și din multe alte considerente, putem trage concluzia că trebuie examinată serios funcționarea de bază a guvernării, indiferent de partidele ce se află la putere, că trebuie să schimbăm mentalitatea birocratică națională către inițiativă și răspundere, să reorganizăm, să recreăm și să reînviorăm întreaga noastră guvernare națională, astfel încât să stabilim ce e de făcut, iar fiecare, în limitele competențelor sale, să stabilească cum trebuie făcut.
Prof. univ. dr. Marius Băcescu
Membru titular al Academiei
Oamenilor de Știință din România