Lucrarea reunește o serie de contribuții originale care au în vedere în special unele dezvoltări metodologice care pornesc de la principalele modele econometrice utilizate pe plan mondial. Apelează atât la metode calitative, cât și la metode cantitative de cercetare, care sunt bine susținute prin apelarea la unele metode statistico-matematice de analiză, cum ar fi de exemplu analiza multivariată.
Metoda predilect folosită este regresia simplă și multiplă și, respectiv, metoda corelației. Pentru testarea relevanței statistice a modelului s-au utilizat testul F și testul t din aplicația Stata. Autoarea apelează însă la un set de metode complexe de analiză: inducția, deducția, explicația cauzală, analiza comparativă, ilustrarea grafică a unor serii de date statistice secundare obținute din bazele de date puse la dispoziție prin amabilitatea specialiștilor de la Institutul Național de Statistică și, respectiv de la Banca Mondială.
Prin structură și conținut lucrarea oferă noi deschideri pentru posibile abordări ulterioare dedicate complexei problematici a fluctuațiilor ciclice din economie și respectiv pentru a identifica un set coerent de politici și măsuri menite să contribuie la atenuarea efectelor indezirabile în plan economic și social ale acutizării și amplificării unora dintre efectele perverse pe care fluctuațiile și în special crizele economice le pot induce pe termen mediu și lung.
Prof. univ. dr. Christina Marta SUCIU