„România 2005“ este a opta apariție editorială anuală, după cele publicate de Editura Economică începând cu anul 1999.
Apariția acestei ediții este un prilej de analiză a rezultatelor obținute în cei patru ani de echipa guvernamentală PSD instalată în noiembrie 2000, în comparație, pe de o parte, cu fiecare an anterior, dar și, în antiteză, cu rezultatele obținute de predecesoarele guverne și, mai ales, de cel aflat la putere între 1996-2000. Lucrarea apare într-un moment important determinat de o serie de evenimente interne, care nu vor face obiectul analizei în acest volum. Astfel, noua echipă guvernamentală instalată după alegerile generale din noiembrie 2004 a gândit o nouă strategie (program) de dezvoltare, diferită total de tot ceea ce se întâmpla în ultimii 15 ani (cota unică de impozitare pe venituri, o nouă poziție față de negocierile cu FMI, impunerea unei viziuni diferite în politica externă, tratarea diferențiată a relațiilor cu unele țări vest-europene, politica în domeniul proprietății etc.).
Toate aceste aspecte vor fi, în mod clar, cunoscute de cititor în momentul apariției cărții. Faptul că nu le-am abordat are la bază ideea acestui ciclu de lucrări de a mă limita la ceea ce s-a „întâmplat“ până la 31.12.2004, moment ce coincide, în mod fericit, cu încheierea mandatului de patru ani al guvernării PSD. Pentru a deschide orizontul următoarei apariții în 2006, în ultimul capitol va fi prezentat programul de guvernare al actualei coaliții.
Lucrarea de față își propune – și, personal, cred că reușește – să facă o analiză detaliată, completă, dar și sectorială a evoluției economice pe perioada ultimilor patru ani, dar și în comparație cu alte perioade de timp semnificative, fără a-și propune să emită aprecieri categorice, aceasta rămânând la latitudinea și libertatea de interpretare a marelui public cititor.
Autorul