Lucrarea folosește IDU (Indicele Dezvoltării Umane) pe un eșantion de câteva țări pentru a avea o imagine asupra impactului pe care îl reprezintă lipsa preocupărilor pentru dimensiunea socio-umană a dezvoltării. Diapazonul IDU 2012 arată pentru acest indicator 0,937 pentru SUA și 0,396 pentru Etiopia. Pe aceste elemente și pe altele, cartea atrage atenția că fațeta socială a abordărilor poate constitui un punct critic la adresa capitalismului, teoreticienii acestuia încercând să-i descopere latura umană fără ca aceasta să fie evidentă în plan practic.
Deoarece problematica dimensiunilor socio-umane este precumpănitoare, în lucrare sunt arătate atât unele politici privind intelectualizarea muncii în legătură directă cu stimularea economiei și, ceea ce este foarte semnificativ, demersul suport pe care-l reprezintă noile paradigme manageriale în creșterea dimensiunilor anunțate.
Din studiile întreprinse și din practica generatoare de performanță se detașează rolul cercetării-dezvoltării care ar trebui să se afle printre prioritățile la nivel micro, dar mai ales macroeconomic în România, reliefându-se o realitate care confirmă deficitul de responsabilitate în domeniu, mai ales că societatea străbate o perioadă a economiei bazată pe cunoaștere.
Cartea se încheie cu un capitol care atrage atenția asupra viziunii și rolului managementului strategic în realizarea unui echilibru de abordare economic, socio-uman, tehnologic și ecologic atât de necesar unei dezvoltări armonioase.