Lucrarea prezintă jurisprudența relevantă a Curții Constituționale, cu referire la dreptul penal și dreptul procesual penal. Apariția noilor coduri, penal și de procedură penală, în februarie 2014, a reprezentat un moment de cotitură pentru teoreticienii și practicienii dreptului, o provocare majoră datorită regândirii, într-o nouă logică, a normelor ce guvernează procesul penal în diferitele sale faze. De la intrarea în vigoare a acestora, Curtea Constituțională a României a pronunțat mai multe decizii care constată neconstituționalitatea mai multor dispoziții din acest cod, care încalcă dreptul la un proces echitabil în componentele sale privind contradictorialitatea, oralitatea și egalitatea armelor.
Autorul a încercat și a demonstrat că legislațiile noi, în speță noile coduri, penal și de procedură penală, ridică în practică mai multe probleme decât și-ar fi imaginat legiuitorul la momentul adoptării lor.
Textul analizează procedura invocării și soluționării excepției de neconstituționalitate, raportându-se la legislația din domeniu, jurisprudența Curții Constituționale a României, a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Curții Europene a Drepturilor Omului, dar și la literatura de specialitate, având în vedere lucrările de referință ale unor autori români și străini.
Deciziile Curții Constituționale selectate și prezentate de autor au rolul de a evidenția în special modul de raționament al acestei instanțe jurisdicționale constituționale.
Conf. univ. dr. Jenică Drăgan