Obiectul lucrării este reprezentat de societățile procesatoare de sfeclă de zahăr din România, respectiv SC AGRANA România SA, SC Zahărul Oradea SA, SC Zahărul Tereos SA și SC Fabrica de Zahăr Bod SA, acestea fiind singurele fabrici de zahăr din România, care prelucrează în prezent sfecla de zahăr. La ora actuală, în România, mai sunt în funcțiune doar 8 fabrici de zahăr, din cele 33 de fabrici existente înainte de 1989. Celelalte 4 fabrici de zahăr rămase în funcțiune prelucrează doar zahărul brut din import, iar includerea lor în studiu ar fi limitat cercetarea, deoarece o resursă importantă, respectiv fondul funciar, nu ar fi putut tratată.
Baza informațională este reprezentată de materialele statistice ale Ministerului Finanțelor Publice, Patronatului Zahărului, Bursei de Valori București, Institutului Național de Statistică a României, precum și de situațiile financiare ale fabricilor de zahăr din România.
Principalele metodele de cercetare utilizate în lucrare sunt: modelarea, comparația, grupările statistice, substituția în lanț, analiza SWOT, studiu de caz, analiza corelațional-regresivă, scenarii etc.