Lucrarea de față, prin conținutul său științific, practic și legislativ, se adresează în primul rând studenților de la facultățile cu profil economic, în special celor care studiază disciplinele de finanțe, tehnici fiscale și asigurări, cât și celorlalți specialiști din domeniul asigurărilor, care doresc să-și actualizeze cunoștințele privind problematica contabilității în asigurări.
Prin conținutul lucrării, viitorii specialiști în domeniul asigurărilor sunt familiarizați cu climatul juridic al asigurărilor din România, precum și cu evoluția asigurărilor în context european. Deși în ultimii ani s-au editat o serie de materiale în domeniul asigurărilor, considerăm că acest domeniu nu este suficient cunoscut și înțeles, în special cu privire la asigurările de persoane și importanța acestora.
Cartea cuprinde șapte capitole și anexe, prezentând atât noțiuni teoretice cu privire la clasificarea asigurărilor de persoane, contractul de asigurare și managementul riscului, cât și noțiuni practice cu privire la organizarea contabilității societății de asigurări, întocmirea poliței de asigurare, precum și studii de caz privind asigurarea mixtă de viață. Totodată sunt prezentate și lucrările contabile de sinteză, evidențiindu-se particularitățile privind bilanțul contabil și contul de profit și pierdere al societății de asigurări. În anexă sunt cuprinse o serie de acte normative, planul de conturi și o monografie privind înregistrarea în contabilitate a principalelor operațiuni economice la societățile de asigurări.
În elaborarea acestei lucrări, autorii au avut în vedere legislația aferentă asigurărilor, rapoartele publicate de OSAAR pe anii 1997, 1998, 1999, precum și modalități practice de înregistrare în contabilitate la diferite societăți de asigurări, cărora cu această ocazie le adresăm mulțumirile noastre.
Autorii