Editura Economică Editura Economică
Nu aveți produse în coș

Despre Editura Economică Noutăţi În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Ştiri Contact
Despre Editura Economică Noutăți În pregătire
Catalogul Editurii Economice
Știri Contact
✅  Produsul a fost adăugat în coş
Colecţii
înapoi
Paradigmele dezvoltării
Paradigmele dezvoltării
Preț 20 lei
Adaugă
ISBN 973-709-235-X
An apariție 2006
Nr. de pagini 328
Format 17x24
Culoare interior negru
Legătorie broșat
Copertă carton mediaprint
Anvelopă nu
Semn de carte nu
Limba română
Descriere

      Într-o prezentare sintetică, cititorii vor primi informații perti­nente privind momentele de vârf ale procesului de maturizare a științelor economice (opere majore, personalități reprezentative) pe fondul problemelor economice specifice fiecărei etape istorice. Astfel, după o sumară prezentare a gândirii economice premo­derne, sunt examinate și redate idei, teorii, doctrine, paradigme, școli și curente de gândire economică din epoca modernă și contemporană, cu un accent aparte pus pe acelea care surprind aspecte esențiale ale evoluției vieții economice. Cum în mișcarea științei ideea se transmite prin mijlocirea teoriilor, am acordat un spațiu mai mare acelor idei care, prin structura și mersul lor, au dat caracterul de para­digmă unor teorii. În felul acesta, dinamica unor idei ne oferă spațiul în mișcarea sa de expansiune-contracție, atât în timp, de la o epocă la alta, cât și în spațiu, de la un tip de societate la altul. Astfel, odată cu cristalizarea unei idei de către o generație sau epocă, sub forma unui curent de gândire promovat de o comunitate științifică, teoria capătă valoarea unei paradigme științifice.

      Pe parcursul lucrării vom observa că există o rată de viață și deci de înlocuire a teoriilor. „Acolo unde o paradigmă nu mai poate răspunde unui criteriu logic intrinsec, ea intră în criză sub forma crizei teoriei. Acea teorie nu mai poate fi totodată în acord cu sine însăși și cu sensul unui fapt empiric dat, astfel că ori se neagă pe sine pentru a se pune de acord cu noutatea empirică, ori ignoră realitatea și astfel își pierde caracterul de teorie științifică, devine simplă ideo­logie. Criza nu poate fi depășită decât prin intervenția unei alte para­digme, adică a unui alt mod de a rezolva problema decât cel consa­crat, ceea ce conduce la salvarea teoriei, prin reconstrucția ei”.

      Scopul acestui demers rezidă, pe de o parte, în proiectarea cadrului general necesar aprofundării disciplinelor economice, iar pe de altă parte, în crearea la studenți a discernământului necesar pentru delimitarea valorilor autentice de cele false în domeniul gândirii economice. Mai mult, cunoașterea acestor construcții teoretice le permite să examineze starea actuală a teoriei și practicii economice nu numai în raport cu realitățile economice, ci și în cunoștință de cauză, a încercărilor făcute de către generațiile anterioare de economiști pentru explicarea și soluționarea problemelor din perioadele respective. Numai astfel devin posibile adeziunea deliberată la pluralismul de idei, înțelegerea proceselor și reformelor din lumea contemporană și, nu în ultimul rând, participarea conștientă și dinamică la realizarea unei economii sustenabile în România.Autorul

Descarcă oferta
  Lista autorilor / cărților
  Informații despre livrare
 
    Cărți din aceeași categorie

Economia: teste grilă pentru licență An apariție 1998
Nr. pagini 120
Format 14x20
Preț 5 lei
Economie, ediția a șaptea An apariție 2005
Nr. pagini 368
Format 19x25,5
Știința economică postcriză. Răspunsuri inconsistente sau reproiectare conceptuală? An apariție 2017
Nr. pagini 234
Format 14x20
Preț 30 lei
Pentru creșterea competitivității întreprinderilor românești pe piața Uniunii Europene An apariție 2005
Nr. pagini 240
Format 17x24
Preț 29 lei
    Manuale școlare

Istorie. Manual pentru clasa a XI-a An apariție 2006
Nr. pagini 144
Format 20x27
Preț 40 lei
Economia întreprinderii și elemente de legislație. Manual pentru clasa a XI-a An apariție 2001
Nr. pagini 128
Format 17x24
Preț 35 lei
Desen tehnic. Clasa a X-a An apariție 2000
Nr. pagini 114
Format 17x24
Preț 33 lei
Economie. Manual pentru clasa a IX-a, școala de arte și meserii An apariție 2004
Nr. pagini 96
Format 20x27
Preț 21 lei
Librărie domenii și subdomenii
Librărie

Reviste științifice