Lucrarea se încadrează în problemele actuale din domeniul socioeconomic. Deși reprezintă un domeniu supus des cercetării economice, industria a fost, este și va continua să fie un adevărat motor al dezvoltării oricărei țări. În paralel cu dezvoltarea economică, este nevoie și de dezvoltarea socială a statelor, motiv pentru care prezenta lucrare este dedicată descoperirii, prezentării și analizării realităților care marchează existența proiectelor de investiții finanțate din fonduri nerambursabile europene.
Problematica abordată, analiza proiectelor de investiții, și nevoia de a identifica modalitățile concrete prin care este posibilă atingerea obiectivelor legate de performanță a acestora m-au îndreptat către un segment de proiecte care sunt vitale pentru dezvoltarea României din toate punctele de vedere. Proiectele finanțate din fonduri nerambursabile europene, prin particularitățile impuse de satisfacerea nevoilor beneficiarilor, dar și de permanentă luptă pentru asigurarea standardelor de calitate, reprezintă un subiect de analiză pe care pot fi testate și evaluate diferite metode și tehnici de investigare.
Am încercat o abordare integrată privind metodologia de analiză a proiectelor de investiții și utilizarea informațiilor furnizate de selectarea și evaluarea proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile europene.
Lucrarea gravitează în jurul a doi poli principali – noțiunile de cost și beneficii – având ca scop principal analiza lor asociată, respectiv analiza indicatorilor de performanță la nivelul proiectelor de investiții finanțate din fonduri nerambursabile europene.
Scopul lucrării rezidă în principal în analiza ratei de actualizare financiară și a analizei cost-beneficiu în ansamblu, precum și a performanțelor proiectelor implementate în România. Totodată, compararea principalilor indicatori înregistrați la nivelul instituțiilor publice din România a permis identificarea acelor factori care pot recunoaște nivelul ratelor de actualizare.
Autorul