Consacrată contabilității, cartea se ocupă de evoluția acestui domeniu și de diferitele componente ale acesteia, cu referiri generale și cu cele specifice sectorului public. Sunt comentate principiile contabile reglementate în legislația românească și documentele justificative în registrele de contabilitate, atrăgându-se atenția asupra corectitudinii completării lor.
Lucrarea este bine documentată asupra problemelor contabilității activelor și datoriilor, contabilității domeniului public și privat, și contabilității cheltuielilor, veniturilor și finanțărilor. Ținând seama de problemele care au apărut în aceste operațiuni se fac referiri asupra modului corect în care trebuie desfășurată activitatea contabilă respectivă, pentru a fi în conformitate cu reglementările în vigoare la nivel național și cu unele prevederi la nivelul Uniunii Europene.
Cartea se caracterizează printr-un nivel calitativ foarte ridicat, fiind fundamentată pe informații valoroase din literatura română și străină, atât cărți de specialitate, cât și o bogată literatură și reglementări de natură legislativă. Totodată, valoarea demersului științific este dată și de amploarea cercetării unor probleme aplicative, care ajută la transpunerea în practică a conținutului teoretic și a contribuțiilor metodologice.