Lucrarea propusă cititorului tratează o problematică deosebit de importantă, de maximă actualitate, cu multiple implicații și cu dimensiuni sensibil amplificate pentru practica managerială din țara noastră.
De aceea, demersul științific necesar elaborării lucrării a avut la bază convingerea că succesul, performanța și competitivitatea organizațiilor depind, în mare măsură, de conținutul și calitatea managementului resurselor umane.
De asemenea, aducem în prim-plan unele reflecții ale specialiștilor în management, autori ai unor lucrări de mare anvergură, care consideră că nu se poate vorbi cu adevărat de o școală de management fără dezvoltarea puternică a managementului resurselor umane.
Iată de ce lucrarea reprezintă o apariție imperios necesară, o tentativă de a pune în evidență - prin studii de caz, probleme practice, teste de evaluare și teste-grilă accesibile - potențialitatea managementului resurselor umane, domeniu de activitate cunoscut mai mult prin efectele sale și mai puțin sub aspectul științific al problematicii abordate.
Prin elaborarea lucrării am încercat, totodată, să contribuim la umplerea unui gol puternic resimțit în domeniul managementului resurselor umane și să materializăm astfel preocupările noastre manifestate în acest domeniu științific primordial, bine conturat, dar cu o problematică mai puțin cunoscută și, uneori, eronat interpretată.
De asemenea, ne-am străduit să surprindem, într-un mod cât mai sugestiv și mai atractiv, aspectele practice esențiale ale managementului resurselor umane, care să aducă un autentic plus de cunoaștere, să faciliteze înțelegerea la un nivel superior al problematicii respective și să aibă relevanță pentru profesionalizarea activităților din domeniul resurselor umane.
Conținutul lucrării facilitează, totodată, formarea unei gândiri sau a unei concepții moderne în domeniul managementului resurselor umane, precum și formarea și dezvoltarea aptitudinilor și comportamentelor manageriale cât mai adecvate mediului economic concurențial.
Eforturile pentru realizarea acestei lucrări practice au fost stimulate, de asemenea, de sprijinul primit pentru modernizarea laboratorului de Managementul Resurselor Umane atât din partea conducerii Catedrei și a Facultății de Management, cât și a conducerii Academiei de Studii Economice București, personal din partea domnului rectorprof. univ. dr. Ion Gh. Roșea.
Aprecierea reușitei demersului nostru științific revine, evident, cititorului, iar autorii speră ca această primă ediție a lucrării să se dovedească cât mai utilă unui cerc larg de cititori. Aria tematică largă, sfera de cuprindere și maniera de tratare a problematicii resurselor umane fac ca lucrarea să se adreseze atât studenților și specialiștilor din diverse domenii de activitate, cât și celor interesați în cunoașterea și practicarea managementului resurselor umane.
Desigur, autorii sunt conștienți de anumite limite ale lucrării, care este susceptibilă de îmbunătățiri și dezvoltări, iar unele probleme sau aspecte prezentate necesită o examinare continuă. Din acest punct de vedere, lucrarea constituie o bază de plecare pentru cercetări și elaborări ulterioare, prin dezvoltarea unor aspecte prezentate sau prin abordarea altora noi.