Perspectivele și mai ales viabilitatea afacerilor în contextul noii economii, în care economia tradițională coexistă cu cea digitală, sunt condiționate de asimilarea a noi cunoștințe specifice actualei societăți informaționale, în cadrul căreia un loc prioritar revine comerțului electronic, modalitate de schimb care corespunde celei mai recente revoluții parcurse de comerț.
În acest context, primul obiectiv al lucrării de față a vizat abordarea fundamentelor și modelelor comerțului electronic, debutând, în mod firesc, cu prezentarea Internet-ului, a serviciilor furnizate de acesta și a particularităților economiei digitale. Cel de-al doilea obiectiv major l-a constituit analizarea tehnologiilor și strategiilor de implementare a comerțului electronic la nivel organizațional, abordându-se aspectele de natură tehnică și operațională ale comerțului electronic – modalitățile de plată, securitatea datelor pe Internet, metodele și tehnicile utilizate pentru crearea aplicațiilor pe Internet.
Prin natura obiectivelor menționate, autorii lucrării au avut în vedere atât o abordare teoretică, prin prezentarea termenilor specifici, indispensabili unei corecte înțelegeri a mecanismului de funcționare a comerțului electronic, cât și practică, prin proiectarea și implementarea unor sisteme de comerț electronic.
Asemenea demersuri nu puteau face abstracție de sistemul legislativ, obiectiv abordat în cadrul capitolului final al lucrării prin intermediul prezentării comparative a aspectelor juridice ale comerțului electronic din mai multe țări și mai ales din România.
Lucrarea se adresează tuturor celor care doresc să își însușească fundamentele comerțului electronic, dar mai ales specialiștilor a căror competitivitate este strâns legată de aprofundarea cunoștințelor necesare utilizării tehnologiilor de comerț electronic și proiectării unor aplicații specifice acestui domeniu de activitate.
Autorii sunt cadre didactice la Academia de Studii Economice din București, lucrând la discipline complementare în raport cu tematica lucrării: informatică și comerț.