Această carte este menită să acopere un gol existent la acest moment în literatura de specialitate românească privind metodele cantitative de evaluare a activelor financiare. Anterior nouă alți autori autohtoni au inițiat o prezentare a unora dintre aspectele menționate și ei sunt menționați pe parcursul lucrării, dar nu putem spune că există o lucrare care să ofere o tratare exhaustivă în acest sens.
Cartea se adresează în egală măsură atât teoreticienilor cât și practicienilor din domeniul piețelor financiare. De aceea speram că prin apariția acestei lucrări, activitatea în domeniu la noi în țara să capete un impuls. În fond, în carte, nu numai că sunt prezentate unele produse financiare care se tranzacționează la noi, dar apar și altele, care cu siguranță că vor cuceri treptat piața de capital autohtonă. Rezultatele cantitative prezentate pot fi asimilate relativ ușor de practicieni.
Pentru a ușura parcurgerea lucrării, am prezentat produsele financiare ori de câte ori a fost nevoie. În plus față de această prezentare, cititorii trebuie să posede un număr minim de cunoștințe privind teoria probabilităților, statistica matematică și ecuațiile diferențiale cu derivate parțiale liniare. Pe această bază sunt prezentate în lucrare o serie de modele matematice de evaluare a activelor financiare. Acolo unde a fost posibil, sunt oferite soluții analitice ale modelelor construite, formule care constituie instrumente eficace de lucru, iar atunci când nu s-a putut realiza acest deziderat, au fost prezentate o serie de metode numerice pentru rezolvarea lor.
Această carte conține un număr de opt capitole, fiecare din ele încheindu-se cu exerciții. Exercițiile sunt menite, pe de o parte să ajute la înțelegerea și fixarea conceptelor și cunoștințelor din text și pe de altă parte, să familiarizeze cititorul cu anumite rezultate care nu și-au găsit loc în text.