Lucrarea caută să identifice unele modalități de îmbunătățire a implementării noii Politicii Agricole Comune, în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare rurală la nivel european în general și în România, în mod special.
În acest sens, primul obiectiv specific a vizat evaluarea noii direcții a Politicii Agricole Comune (2023-2027) prin prisma diferențelor dintre abordările factorilor decidenți și cele ale actorilor implicați și afectați direct de implementarea politicii.
Cel de-al doilea obiectiv specific a fost investigarea noului mod de implementare a PAC la nivelul statelor membre și în special la nivelul României, prin intermediul Planului Național Strategic (PNS).
Cel de-al treilea obiectiv specific a constat în studiul comparativ al implementării Politicilor Agricole Comune anterioare (2007-2013 și 2014-2020), atât prin prisma diferențelor între perioadele de implementare, cât și a diferențelor între două state membre (România și Polonia) în ceea ce privește modul de implementare și rezultatele înregistrate.
Cel de-al patrulea obiectiv specific a vizat distribuția spațială a absorbției fondurilor europene destinate dezvoltării rurale, realizat printr-o analiză comparativă derulată atât între regiunile de dezvoltare din două state membre (România și Polonia), cât și între UAT-urile din România.