Prezenta lucrare, prin conținutul ei, contribuie la cunoașterea aprofundată a problematicii băncilor comerciale, adresându-se în primul rând studenților Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, precum și specialiștilor din domeniul bancar.
În cadrul acestei culegeri de aplicații au fost abordate o serie de teme precum: structura bilanțului și a contului de profit și pierdere, indicatorii de eficiență bancară, ratingul de credit al persoanelor fizice și juridice debitoare, provizioanele pentru deprecierea creditelor, cerința de capital reglementat (minim) pentru riscul de credit.
Un spațiu apreciabil din lucrare este alocat tratării riscului operațional prin prisma cerinței de capital reglementat (fondurile proprii minime), acoperirii riscului operațional, precum și analizei riscului de lichiditate prin măsurarea acestuia pe baza GAP-ului de lichiditate și a indicatorului de lichiditate.
Ultimele capitole analizează riscul de curs de schimb și riscul de rată a dobânzii, punându-se un accent deosebit pe măsurarea riscului de curs de schimb prin metodologia „Value at Risk”, precum și pe măsurarea riscului de rată a dobânzii prin metoda GAP-ului dintre activele și datoriile băncii purtătoare de dobânzi.
În partea finală a culegerii de aplicații este tratată acoperirea riscului de rate de dobândă utilizând instrumente financiare derivate cu activ suport rata dobânzii, ceea ce, în literatura de specialitate, poartă denumirea de „acoperirea extrabilanțieră a riscului de rată a dobânzii”.
Am considerat a fi oportună și totodată necesară, pentru studenți și masteranzi, elaborarea unei lucrări de acest tip, în care aspectele teoretice sunt completate cu aplicații rezolvate, în vederea înlesnirii procesului de aprofundare a teoriei din perspectiva unor studii de caz.
Autorii