Lucrarea oferă o analiză competentă a fundamentelor teoretice și practice ale competitivității externe a unei țări prin prisma factorilor stimulativi sau restrictivi ai acesteia, ceea ce, în ultimă analiză, situează în prim-plan importanța capacității de performanță, eficiență și profitabilitate a unui agent economic sau a unei economii în ansamblul său.
Factorul determinant al reușitei (câștiguri) în comerțul internațional este, fără îndoială, competitivitatea înțeleasă în sens larg. Rolul acesteia capătă caracteristici distincte mai ales în actualele condiții, când „supraproducția“ din țările dezvoltate generează forme tot mai incisive de cucerire a piețelor și obținerea de profit și avantaje. În acest sens, cartea „Economie internațională“ constituie un solid suport teoretic și practic de fundamentare a politicilor comerciale, financiare și tehnologice.
Autorii oferă specialiștilor un instrument de lucru prin intermediul căruia, în cazul unei folosiri competente, pot determina în ce măsură economia internațională oferă terenul propice pentru jucători care câștigă sau pierd sau pentru jucători care câștigă „în grade diferite“, prin participarea la schimburile internaționale de bunuri și servicii.
Prof. Gheorghe Zaman
membru corespondent al Academiei Române