Prelegerea de economie contemporană pe tema tranziției este produsul sintetic al cursurilor pe care le-am ținut studenților de la Facultatea de Economie Generală a Academiei de Studii Economice.
Ceea ce am constatat în lucrul cu studenții este că ei sunt atrași de temele controversate ale momentului, de încâlcelile teoretice ale noilor paradigme care-și pun amprenta asupra activității economice, de confruntarea dintre politic și economic, de sensul spre care evoluează un proces sau altul.
În prelegerea despre ce este tranziția am căutat să surprind ipostaze ale problemei din perspective cât mai diferite, să exprim îndoieli, dar și să emit aserțiuni fără intenția de a intra în discordanță cu o teorie sau alta. Pentru a spune adevărul este nevoie să credem, o dată cu Karl R. Popper, că “trebuie întotdeauna să ne asumăm riscul de a greși, cât și riscul, mai puțin important, de a fi greșit înțeleși sau judecați (...) A înțelege o teorie înseamnă (...) a o înțelege ca pe o încercare de a rezolva o anume problemă”.
O teorie a tranziției se naște din mers ca soluționare a problemelor puse de schimbarea declanșată în 1989. Preexistența teoriei este, de astă dată, imposibilă. Înainte de a ambiționa în a crea o teorie suntem obligați de bunul simț al omului de știință de a înțelege realitatea, de a-i identifica țintele și de a propune managementului politic soluțiile cât mai raționale.