Volumul intenționează să prezinte o primă sursă de analiză a pozițiilor oficiale, inițiale, ale României în procesul de negociere a aderării, așa cum au fost ele propuse în anii 2000-2002. Precizăm aceasta deoarece, într-o analiză comparativă, pot fi adăugate evoluțiile europene și internaționale cu un impact semnificativ asupra opțiunilor de politica europeana a Romaniei. Ceea ce devine evident dupa parcurgerea acestui volum nu este doar complexitatea procesului de negociere în sensul necesitații coordonării eforturilor depuse în planul pregătirii interne, ci și necesitatea analizei permanente a negocierilor de aderare din perspectiva evoluțiilor interne, europene și internaționale.
Documentele inițiale de poziție ale României au fost puse la dispoziția opiniei publice (www.mie.ro) și au fost comunicate partidelor politice parlamentare, partenerilor sociali, societății civile etc. Actualul volum preia forma prezentată public de Ministerul Integrării Europene.
Documentarea, elaborarea pozițiilor și redactarea textelor în vederea negocierii, evaluarea și susținerea lor a însemnat o muncă enormă, un efort uriaș de expertiză, voință și dedicare. De aceea, considerăm că se cuvine un tribut de recunoștință și aprecieri echipelor de pregătire a documentelor de poziție a României pentru negocierile de aderare la Uniunea Europeană.
Autorul