Problematica tratată răspunde cerințelor cuprinse în tematica din programele analitice ale disciplinelor „Finanțe publice”, „Finanțele agenților economici”, „Relații financiare internaționale”, „Buget și trezorerie” și „Fiscalitate”.
Adresată, cu precădere, studenților care urmăresc cursurile economice, interesați în înțelegerea și aprofundarea conceptelor de bază specifice domeniului finanțelor publice, lucrarea este și un instrument util de lucru în strictă concordanță cu necesitățile de pregătire, atât pentru examenele prevăzute din programele universitare, cât și pentru cele de licență.
Având un puternic caracter aplicativ, lucrarea este utilă și cadrelor didactice pentru activități desfășurate la cursuri și seminarii.
Elementele teoretice și mai ales cele practice neevidențiate în lucrările aflate până în prezent la dispoziția celor interesați, și anume sistemul de analiză a resurselor financiare publice cuprinzând indicatori de nivel și dinamică (cei de structură au fost prezentați și de alți autori) fac ca lucrarea să completeze unele din puținele lucrări de practică de specialitate din domeniu.
În lucrarea pe care o punem la dispoziție se tratează problematica resurselor și a cheltuielilor publice în strânsă legătură cu noțiunile, conceptele, ideile, teoriile legate de relațiile financiare, trăsăturile acestora, mecanismul economico-fianaciar și elementele componente ale acestuia.
O atenție deosebită s-a acordat evidențierii coordonatelor politicii financiare în contextul Strategiei naționale de aderare a României la Uniunea Europeană (Raportul Snagov – 1995); de asemenea, s-a avut în vedere Strategia națională de dezvoltare economică pe termen mediu a României (Snagov – 2000).
Autoarea