Cursul de Economie și politici economice se adresează studenților din anul I al Facultății de Administrație Publică care urmează forma de Învățământ la Distanță.
Cursul urmărește să asigure elementele fundamentale de gândire economică modernă indispensabile pentru un specialist cu studii superioare în administrația publică. Pentru a răspunde acestui deziderat, s-a considerat că obiectivul disciplinei poate fi atins prin structurarea temelor pe trei părți precedate de „generalități introductive” (Cap. 1). Astfel, după explicarea noțiunilor fundamentale privind activitatea economică, sistem economic, caracteristicile sistemului „economie de piață”, precum și ale perioadei de tranziție, cele trei părți ale cursului se referă la:
1. Structura și funcționalitatea economiei de piață
(Cap. 2, șapte teme), în care sunt abordate probleme referitoare la utilizarea factorilor de producție moderni de către subiecții activității economice structurați după legislația din țara noastră referitoare la formarea și funcționarea societăților comerciale. Accentul se pune pe analiza economiei de piață pe cele cinci subsisteme: piața de bunuri și servicii, piața capitalului, piața muncii și piața monetară – valutară și de credit, cu interdependențele și aspectele lor specifice, incluzând comportamentul economic al agenților economici.
2. Economia publică în sistemul economiei de piață (Cap. 3, trei teme), prin care se urmărește explicarea specificului economiei publice, a modalităților ei de funcționare și fundamentarea economică a deciziilor publice în vederea eficientizării și a optimizării ei.
3. Teorii și politici macroeconomice (Cap. 4, șapte teme), în care sunt tratate principiile fundamentale ale teoriei macroeconomice (keynesiste și moneturiste) și ale politicilor macroeconomice, respectiv problematica economică ce intră în preocuparea administrației centrale (a managementului guvernamental). Sunt analizate problemele teoretice și de politică economică privind creșterea economică, ocuparea și șomajul, inflația și cele referitoare la relațiile economice externe reflectate în balanța de plăți și în cursul valutar. În final, sunt evidențiate interacțiunile dintre politicile macroeconomice.
Autorii