Obiectivul principal al acestei cărți este de a oferi o viziune globală asupra auditului și controlului sistemelor informaționale, prezentând principalele tehnici și metode, și analizând câteva domenii importante ale SI.
Cartea este structurată în șapte capitole, după modelul de curiculă din 2004, oferită de departamentul de educație al ISACA, și se bazează în principal pe tematica pentru pregătirea examenului de certificare CISA. Prezentarea la sfârșitul fiecărui capitol a unui test de tip grilă, pentru autoevaluarea cunoștințelor, permite o înțelegere mai ușoară a conceptelor și o apreciere graduală privind nivelul de pregătire a studenților.
Cartea reflectă experiența pe care autorii o au în domeniul informaticii de gestiune, precum și în practica de audit din România. O parte dintre autori sunt membrii ISACA, experți contabili, auditori financiari și, pe lângă activitatea didactică la ASE, desfășoară și activitate practică de consultanță și audit la diverse companii sau bănci.
Prin structura și conținutul său, cartea constituie un manual de referință pentru studiul disciplinei „Auditul și controlul sistemelor informaționale”, care se predă în cadrul programelor de master la Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune (CIG), precum și la alte facultăți cu profil economic din țară. De asemenea, poate fi folosită ca un manual de pregătire în vederea examinării pentru certificarea CISA, precum și de practicienii din domeniul auditului, pentru însușirea cunoștințelor necesare și fundamentarea opiniilor acestora. Nu în ultimul rând, cartea se adresează tuturor celor care vor să se inițieze în profesia de auditor IT.