Cu începere de la 1 ianuarie 2004, persoanele juridice fără scop patrimonial (asociații, fundații, organizații sindicale/patronale, culte religioase, partide politice, precum și alte persoane juridice fără scop patrimonial înființate în baza unor legi speciale în scopul desfășurării de activități fără scop patrimonial) organizează și conduc contabilitatea în conformitate cu Reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1829/2003.
Necesitatea actualizării reglementărilor contabile privind mediul asociativ a derivat din modificările și completările aduse legislației contabile în scopul armonizării acesteia cu directivele europene în domeniu.
La elaborarea Reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, s-au avut în vedere reglementările nou apărute, și anume:
- Legea contabilității nr. 82/1991, republicată;
- Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 306/2002 pentru aprobarea Reglementărilor contabile simplificate, armonizate cu directivele europene;
- Hotărârea Guvernului nr. 22/2003 pentru abrogarea unor dispoziții legale, precum și pentru modificarea și completarea unor metodologii contabile și fiscale, prin care s-a abrogat și Hotărârea Guvernului nr. 704/1993 pentru aprobarea unor măsuri de executare a Legii contabilității nr. 82/1991;
- Ordonanța Guvernului nr. 81/2003 privind reevaluarea și amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituțiilor publice (a se vedea prevederile art. 23);
- Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1487/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reevaluarea și amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituțiilor publice și al persoanelor juridice fără scop patrimonial.
Totodată, s-a ținut seama și de prevederile cu implicații financiar-contabile din legislația specială, nou apărută, privind persoanele juridice fără scop patrimonial, și anume:
- Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, modificată și completată prin Ordonanța Guvernului nr. 37/2003;
- Legea sindicatelor nr. 54/2003;
- Legea patronatelor nr. 356/2001;
- Legea partidelor politice nr. 14/2003;
- Legea nr. 43/2003 privind finanțarea activității partidelor și a campaniilor electorale;
- Legea nr. 540/2002 privind casele de ajutor reciproc ale pensionarilor;
- Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 74/2003 pentru modificarea și completarea Legii nr. 122/1996 privind regimul juridic al caselor de ajutor reciproc ale salariaților și al uniunii acestora.
Prin aceste reglementări s-a asigurat evidențierea în conturi distincte a veniturilor și cheltuielilor privind activitățile fără scop patrimonial, inclusiv a activităților cu destinație specială, potrivit legii, precum și activitățile economice din structura acestor persoane juridice. Totodată, au fost prevăzute conturi distincte pentru evidențierea veniturilor care nu se supun impozitării, precum și a cheltuielilor efectuate pe feluri de activități.
Pentru reflectarea în contabilitate a reevaluării și amortizării imobilizărilor corporale și necorporale au fost prevăzute conturi corespunzătoare, distinct pentru activitățile fără scop patrimonial și pentru activitățile economice.
Aceste reglementări asigură informațiile necesare pentru aplicarea corectă a legislației contabile și fiscale în vigoare, precum și pentru întocmirea corespunzătoare a situațiilor financiare anuale de către persoanele juridice fără scop patrimonial.
Persoanele juridice fără scop patrimonial care organizează și conduc contabilitatea în partidă simplă, potrivit legii, aplică Normele metodologice privind organizarea și conducerea contabilității în partidă simplă de către persoanele juridice fără scop lucrativ, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2329 din 28 decembrie 2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 20 din 15 ianuarie 2002.