Supunând atenției concretul științific, în măsură să legitimeze și să emancipeze conținutul cărții, considerăm că patru contribuții științifice-referință personalizează produsul științific propus de autor: elaborarea unei periodizări privind istoria contabilității din România utilizând drept criteriu mutațiile intervenite la nivelul literaturii contabile, propunerea și utilizarea unui nou demers ce vizează studiul istoriei contabilității în momentele de discontinuitate în plan economic, numit de autor prin recurs la biologie „ereditate în contabilitate sau abordarea genetică a istoriei contabilității“, propunerea unei modalități de investigare a dificultăților conceptuale și practice în contabilitate, numită tanatogeneză în contabilitate (studiul cauzelor și mecanismelor care duc la moartea conceptelor și practicilor contabile), respectiv o apreciere cu privire la cosmopolitism ca teorie economico-politică și posibilele implicații ale acesteia în contabilitate.
Fără a mai dilata și multiplica aprecierile pozitive cu privire la cartea prefațată, generalizând, așa cum ușor se poate constata, este o lucrare a bibliotecilor răsturnate peste autor, șansa eliberării fiind cea a valorii implicit valorificării a tot ceea ce este știință în istoria contabilității din țara noastră. Ea examinează cu răbdare, dar și cu calm un multiform al ideilor și practicilor contabile pentru a ajunge la clasificare, ierarhizare și recunoaștere, inclusiv a găsi piscurile și adâncimile în istoria contabilității. Exigența analizei efectuate provoacă la reflecție, dar și la preocupare pentru a căuta fundăturile în scopul găsirii ieșirilor. Procedând astfel, autorul invită la reflecția „am depus întotdeauna un efort serios să nu râd de acțiunile umane, să nu le lamentez sau detest, ci doar să le înțeleg“.
Este evident efortul autorului pentru a demonstra că, prin istoria sa, contabilitatea a avut puterea și valoarea pentru a fi pe măsura comenzilor sociale. De aceea vă recomand să coborâți în adâncul lucrării, iar dacă nu aveți cel puțin o tresărire intelectuală, nu vă rămâne decât șansa să vă refugiați în prezent pentru a deveni prizonierii cosmopolitismului contabil.
Prof. univ. dr. Mihai RISTEA