Lucrarea cercetează cotele de impozitare (statutare și efective) a profitului companiilor (eng. effective corporate tax rate – ECTR) și a factorilor de influență ai cotei efective de impozitare, dintr-o dublă perspectivă care vizează factori de natură financiară și respectiv factori ai structurilor de guvernanță corporativă.
Translatarea cotei efective de impozitare a profitului companiilor din sfera clasică a fiscalității în contextul finanțelor corporative oferă deschidere către identificarea mai facilă a impactului factorilor de influență ai cotei de impozitare, iar prin integrarea mecanismelor de guvernanță corporativă, autorul surprinde o imagine mult mai amplă a mecanismelor financiare și sociale care interacționează în cadrul companiilor. În acest sens, sunt vizate elemente specifice naturii umane (ex. dualitatea directorului general, diversitatea de gen din Cadrul Consiliului de Administrație) asociate guvernanței corporative care conferă lucrării un caracter de noutate în raport cu studiile anterioare din domeniu.
Cercetarea se realizează pe două coordonate care urmăresc simultan, atât aspecte cumulate într-un cadru teoretic general realizat prin sintetizarea studiilor anterioare publicate în literatura de specialitate internațională, cât și studii empirice proprii privind analiza factorilor de influență ai cotei efective de impozitare a profitului companiilor.
Pentru a surprinde particularitățile politicii fiscale privind impozitarea profitului în context internațional, analiza cotei efective a fost realizată paralel pe eșantioane de companii cotate pe piețele financiare din diferite zone ale lumii precum: piețele europene emergente, piețele americane și piețele asiatice. În acest scop, în cadrul fiecărui capitol, cercetarea pornește de la abordări generale din finanțele corporative și fiscalitate și continuă cu analize cantitative fundamentate pe baze de date semnificative și robuste privind, cele trei zone geografice de referință, inducând cercetării un caracter particular.