Managementul financiar-bancar are la bază procesul de luare a deciziilor. Elaborarea deciziilor este o artă sau talent obținut după o lungă experiență de „încercări și greșeli”. Pentru a menține o firmă la un nivel satisfăcător de eficiență în raport cu concurența sunt necesare decizii prompte și exacte, care să ofere cadrul adecvat de elaborare a deciziilor.
Începuturile abordării cantitative prin modelarea proceselor economice au la bază modelul matematic utilizat în domeniul stocurilor.
În studiile de prognoză economică se utilizează modele statistico-econometrice, care oferă posibilitatea efectuării unor măsurători exacte. De asemenea, metodele și modelele econometrice sunt utilizate în analizele financiar-bancare cantitative.
Economia de piață a condus la îmbunătățirea raporturilor consumatori-întreprinzători prin management și marketing, bazate pe o informare în timp real, utilizând posibilitățile informaticii. Managerii caută noi metode de integrare a domeniilor de activitate prin care firma să își creeze avantaje față de concurenți și să aleagă alternativele optimale. Pentru aceasta, entitățile economice și organismele internaționale apelează la metode statistico-matematice, cibernetice, informatice, la metode ale științelor aplicative tehnice și economice integrate logic prin conceptele teoriei sistemelor și teoriei deciziei. Modelele s-au concretizat astfel și acestea se utilizează, adaptate, la analiza riscurilor, activității financiar-bancare, monetare, atât la nivelul microeconomic, cât și macroeconomic.
Lucrarea se bazează pe o largă bibliografie, materiale și lucrări care au apărut și în care sunt tratate aspecte privind metodele și modelele utilizate în management economic, în general, precum și în cel financiar-bancar, în special.
Această lucrare se adresează specialiștilor, precum și tuturor acelora preocupați de efectuarea unor analize economico-financiar-bancare din punct de vedere cantitativ.