Obiectivul general al lucrării îl constituie crearea unui model agregat, care să reflecte impactul educației, formării permanente și stării de sănătate a populației asupra creșterii economice din țara noastră.
În elaborarea acestui model, principala metodă de cercetare utilizată este metoda analizei regresionale sau metoda corelației, care permite identificarea influenței capitalului uman asupra creșteri economice și a gradului de legătură dintre variabila dependentă și factori, studiind totodată modul în care variabila dependentă evoluează în funcție de modificarea uneia sau a mai multor variabile cauzale. Analizele utilizează metode, tehnici și instrumente de analiză calitativă.
Suportul informațional a fost asigurat de resursele oficiale (datele statistice) ale Eurostat, Băncii Mondiale, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Anuarul Statistic al României, cercetări sociologice, articole periodice și reviste de specialitate.
La elaborarea lucrării s-au avut în vedere orientările programelor naționale și internaționale, respectiv de Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014-2020, Strategia de la Lisabona, Strategia Europa 2020, materialele conferințelor internaționale și naționale ce vizează subiectul investigat, buletinele informative, informația curentă din mass-media, actele legislative ș.a.