Manualul prezintă principalele concepte, teorii și tehnici cu care operează cei ce activează în domeniu. Întregul demers are în vedere faptul că problemele de marketing devin tot mai complexe, de aceea organizațiile, îndeosebi cele economice, trebuie să depună toate eforturile posibile pentru minimizarea riscurilor, inevitabil în creștere pe o piață globală.
Lucrarea oferă informații teoretice și exemple practice ce vizează descifrarea structurii și mecanismelor pieței. Fiecare capitol cuprinde două părți.
Prima parte, cu o tentă teoretică mai pronunțată, este dedicată prezentării teoriilor, conceptelor, metodelor și instrumentarului marketingului în corelație cu mediul organizației. Autoarea acestei secțiuni a apelat la ilustrări preluate din economia reală atunci când a dorit să exemplifice sau să atenueze caracterul didacticist.
A doua parte a fiecărui capitol, și-a propus prin autorul său, susținerea ideilor printr-o cazuistică care evidențiază nu numai caracterul universal al marketingului, ci și necesitatea adoptării unor metode și tehnici individualizate pentru fiecare caz.